ACT vergroot je psychologische flexibiliteit

ACT staat voor Acceptence Commitment Therapy en is een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie uit de derde generatie gedragstherapie. Het verschil zit in het verhogen van de effectiviteit van gedragstherapeutische interventies in combinatie met psychologische behandelwijzen. Net als NLP, (Neuro Linguistisch Programmeren) brengt ook ACT de wijze in kaart waarop mensen verstrikt kunnen raken in hun eigen talige processen en cognities. Via metaforische gesprekstechnieken en oefeningen leert ACT mensen hun zinloze gevechten met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties stop te zetten. Hierdoor leren mensen weer tijd, rust en focus te krijgen om zich op de dingen te richten die ze écht belangrijk vinden hun leven. De basis van ACT is de filosofie dat vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven! De grondleggers van ACT zijn Hayes, Wilson & Strosahl*.

ACT hexaflex

ACT bestaat uit 6 kernprocessen die in beeld gebracht worden in een hexaflex. Middels een vragenlijst brengt ACT via deze 6 kernprocessen, zuilen genaamd, de innerlijke belevingswereld in beeld. Het is een meetpunt en maakt inzichtelijk waar de huidige beperkingen en kansen liggen voor het vergroten van de psychologische flexibiliteit.

 1. Acceptatie en bereidheid
  Actief uitnodigen van vervelende gedachten en gevoelens en bereidheid hebben tot zowel het accepteren hiervan als het aangaan van het veranderen van huidige patronen.
 2. Contact met ‘hier & nu’
  In contact komen met dit moment, leren leven in het hier en nu
 3. Waarden
  Ontdekken wat je écht belangrijk vindt in je leven en hier je keuzes op baseren
 4. Toegewijd handelen
  Handelen en dingen gaan ondernemen op basis van je waarden
 5. Zelf als context
  Een andere, meer flexibele relatie met jezelf aangaan.
  Je vergroot je zelfcompassie en er ontstaat een reëler zelfbeeld.
 6. Cognitieve defusie
  Loskomen van je gedachten, “je bent je gedachten niet”.
  Triggers in de vorm van woorden en beelden worden geneutraliseerd.

Werken met ACT

ACT, leert je te accepteren en te committeren; te accepteren wat onvermijdelijk is en te committeren aan vernieuwing en verandering.
Je hoeft je gedachten niet te veranderen. Je hoeft geen strijd te leveren om anders te denken en je anders ‘te moeten voelen’. Wat belangrijk is, is dat jij je leven niet langer laat bepalen door je gedacht. Dat is wat centraal staat in het werken met ACT.  Het zijn vaak onze gedachten die aangeven behoefte te hebben aan controle. Het nastreven van controle werkt niet. Sterker nog het heeft je waarschijnlijk al veel energie gekost en het blijkt ook nog eens niet te werken. Het bevordert het zetten van stappen tot verandering niet. Je hoeft niet anders te denken dan wel anders te reageren op je denken.  Anders doen, leidt tot anders voelen en laat de waarde daarin bepalend zijn!

Bij ACT werken we met mindfulness gerichte oefeningen die je helpen te accepteren wat er is en welke je ruimte geven om weer te kijken naar je doelen. Je waarde gerichte doelen.  Je mag laten zijn wat er is en je leert hoe je hierin tóch je successen kan boeken, ondanks nare gedachten en gevoelens. Het hoeft je niet tegen te houden. Je krijgt niet alleen inzicht in je eigen denkwijzen, maar ontdekt ook hoe je jouw focus kan verleggen naar wat er écht toe doet in jouw leven en hiernaar te handelen, je waarden.

“If you do what you always did,
you get what you always got”

ACT is interessant voor iedereen die aan eigen psychologische flexibiliteit wil werken.
De kracht van dit model zit in het doorlopen van alle 6 de zuilen. Hiermee leer je jouw 6 persoonlijke kernprocessen kennen.

Voor wie is werken met ACT geschikt?

Mensen hebben continue gedachten en wanneer deze negatief zijn, kunnen we daar erg veel hinder van ondervinden. Mensen proberen daar verandering in te brengen en hebben er allerlei strategieën voor bedacht om het ongemak van de gedachten niet of zo min mogelijk te voelen. Dat kost veel energie, put uit en blijkt geen positief effect te hebben.

Onze ACT trainingen zijn geschikt voor iedereen die met mensen werkt en vernieuwing en verandering brengt bij hun cliënten. Het is bewezen werkzaam bij:

 • mensen die voornamelijk in hun hoofd leven
 • het ontbreken van (levens)richting
 • controle- en/of vermijdingsgedrag
 • psychische klachten zoals depressie, angst of paniek
 • gebrek aan zelfvertrouwen
 • hoge eisen en veel zelfkritiek
 • onjuist zelfbeeld

Communicatieprofessional

ACT biedt communicatieprofessionals tools. Net als bij NLP zijn dit tools om makkelijker met de grillen van het dagelijks leven om te kunnen gaan. Deze tools leren je onder meer effectiever te communiceren, beter samenwerken en veranderingen flexibeler te accepteren. Bij Aago kun je tal van NLP opleidingen volgen met de basistechnieken van ACT die jou als communicatieprofessional allerlei extra vaardigheden leren. Wij leveren incompany trainingen op maat.

ACT is een onderdeel van Aago NLP trainingen. Aago NLP-trainingen zijn geschikt voor mensen die met mensen werken: trainers, coaches, hulpverleners, zorgprofessionals, leidinggevenden, managers en teamleiders. Wil je inspireren en motiveren? Kies voor NLP en coachend adviseren. Lees ook “Hoe werkt NLP?”.

Bronnen:
* Zie ook www.timetoact.nl 

 

Meer over Aago

Aago biedt een uitgebreide keuze uit NLP trainingen en opleidingen, waarbij andere methodieken toegevoegd zijn zoals ACT, Acceptance Commitment Therapy, BML, Body & Mind language, TA, Transactionele Analyse en systemisch werken. NLP (Neuro Linguïstisch programmeren) is een wetenschappelijk bewezen methode waarmee je inzicht krijgt in onder meer communicatie (NLP Communicatie training) en gedrag. De andere methodieken sluiten met hun basis hier feilloos op aan. Door het stellen van de juiste vragen kunnen negatieve patronen worden doorbroken en worden veranderingen sneller gerealiseerd. Dit maakt ACT tot een doeltreffend instrument bij coaching.

Bel Aago

NLP is uitermate geschikt bij coachend adviseren. Neem contact op met Aago voor vrijblijvende informatie over de verschillende trainen en opleidingen. Laat een bericht voor ons achter met jouw ervaringen en vragen.

Bel Aago
Stuur Aago een bericht

Heb jij een vraag of opmerking?

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op!


[anr_nocaptcha g-recaptcha-response]Gratis online NLP training
Ben jij toe aan verandering? NLP eerst vrijblijvend proberen? In 7 dagen leer jij de 5 stappen tot succes van NLP.  Meld je hier aan:
Voornaam Achternaam E-mailadres