Crisis of niet, ik kies voor geluk

Dat was de titel van een blog in 2015. Toen ging het over de financiële crisis ten opzichte van het gevoel, of het gebrek daaraan, van geluk. Ik had toen niet verwacht dat het 5 jaar later weer actueel zou zijn, maar nu niet alleen op het vlak van financiën, maar ook op het vlak van gezondheid én vrijheid!

Des te meer redenen om ons te focussen op verandering
met voorspoed, geluk en welzijn!

Gelukswensen zijn over heel de wereld bekend. En elk werelddeel heeft daarin eigen symbolen, gebruiken en rituelen. Hoe mooi om daar nu extra aandacht aan te schenken en lichtpuntjes aan de mensen over de hele wereld te geven

Juist afgelopen maanden werden we meer bewust van wat we hadden en verlangden we vaker naar voorspoed, saamhorigheid en geluk in ons leven. Zowel op het gebied van gezondheid als op het gebied van vrijheid. Maar waarom grijpen mensen in tijden van stress of een crisis ojuist meer naar rituelen en symbolen voor meer geluk?
Geluk,
 zo zegt het woordenboek betekent: voorspoed, welzijn en een gunstig verloop van je omstandigheden.

En juist na een periode van minder voorspoed wensen we dat elkaar in de tijd die erop volgt extra toe. De voorspoed is tijdens zo’n crisis als nu al wenselijk in de hele wereld. Wat een zorgen, stress, leed en verdriet is er geweest en nog gaande.

7 wereldvormen van geluk

Elk werelddeel heeft haar eigen gebruiken. En hier volgen 7 wereldse vormen van geluk. Neem ze mee, pas ze toe en deel ze over de hele wereld.

1. Klavertje 4

Het klavertje 4 komt minder vaak voor dan het klavertje 3. Het wordt als een Keltisch en westers symbool gezien dat als je het vindt en bij je draagt het je geluk zal bevorderen.

2. Chinese rode lantaarns

De Chinese lantaarn is rond en rood en staat symbool voor de zon die alles rijkelijk kan laten bloeien. Met het aansteken van de lantaarn wordt het je toegewenst, vraag je erom dat het naar je toekomt.

3. Het hart

Uitingen in de vorm van een hart duidt het op het fysieke hart, wat voor verschillende zaken symbool kan staan.  In Egypte is het hart gezien als het centrum van ieders basis in de vorm van psychische energie en men dacht dat dit centrum macht over de invloeden van zwarte magie kon hebben. Wanneer je een hart ontvangt wordt je naast geluk in de liefde ook wijsheid, psychische energie en goed denken toegewenst. Hartcoherentie en NLP

4. Barnsteen, amber

Versteend hars wordt ook wel barnsteen genoemd. Amber in de zon geeft prachtige kleuren en zo werd gedacht dat deze steen een afspiegeling of stukje van de zon was met de macht om geluk te brengen. In het oosten wordt  het verbranden van amber als wierook ingezet als bescherming tegen boze geesten, zodat het geluk vrij kan toestromen.

5. Kikker

In verschillende culturen staat de kikker symbool voor geluk, voorspoed, rijkdom, vriendschap en overvloed. Bij de indianen draagt de kikker een stukje hout in zijn mond, omdat zij geloven dat de kikker vuur heeft gebracht aan de mensheid. Onder de Romeinen was de kikker een geluksmascotte in huis. En bij de Aboriginals een gelukssymbool dat planten helpt om te groeien en bij de oude Grieken en Egyptenaren voor inspiratie en vruchtbaarheid.

6. Hoefijzers

Een hoefijzer symboliseert geluk en vruchtbaarheid. De hoefijzers hebben associaties met de kracht en betrouwbaarheid van het paard. Het hoefijzer kent verschillende betekenissen, afhankelijk van de positie: in een rechtopstaande positie, staat het symbool voor de maan en naar beneden staat het symbool voor de baarmoeder.  Voor de Grieken, symboliseert het de wassende maan, die gezien werd als een symbool van vruchtbaarheid.
Hoe je het ook ophangt, het brengt je sowieso geluk.

7. Het getal zeven

In heel veel culturen en religies komt het getal ‘zeven‘ terug als een geluksgetal.
Zeven vertegenwoordigt zelfopoffering en een hogere deugd in religie. Het komt regelmatig in teksten terug.

Crisis of niet, geluk is een keuze en na een periode van stress, onzekerheid en gevoelens van angst, kies ik ondanks de crisis toch voor geluk!

Nu, deels na en deels tijdens een bijzondere periode, prijs ik mij nog meer gelukkig over mijn gezondheid en wat mij en de mensen in mijn nabijheid in die strengste lockdown bespaard is gebleven. Ik wens iedereen voor wie dat anders is sterkte, kracht en vooral veel liefde toe voor de toekomst. Daarin wens ik je naast veiligheid in goede gezondheid ook het geluk en de voorspoed die jou helpt naar een gelukkiger leven.

Veel liefde gewenst, hartelijke groet Léonne

Behoefte aan een gesprek? Je hart luchten? Delen wat je meegemaakt hebt?
Psychosociale begeleiding door Léonne Meijs biedt ruimte voor counseling, waarbij je inzicht kan krijgen in jouw emoties, gedachten en gevoelens. Het kan ruimte bieden om achter je te laten waar je niets meer aan kan veranderen en verlichting bieden om toch weer naar de toekomst te kunnen kijken.


Blijf niet onnodig rondlopen met stress, pijn of verdriet. Het mag, maar het hoeft niet en wellicht wordt het ook nog eens vergoed door jouw zorgverzekeraar. Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden voor jou.

Voor vergoedingsmogelijkheden verwijzen we naar de vergoedingenpagina van de beroepsvereniging van Léonne Meijs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *