Omgaan met jaloezie

“Ja hoor, het zijn ook altijd dezelfde die geluk hebben!” En terwijl je dat zegt voel je tegelijkertijd een boosheid in jezelf opkomen dat jij het niet hebt. Het is een vorm van jaloezie. Herken je dat?

En deze boosheid of jaloezie bieden we geen ruimte. We willen het liever niet onder ogen zien en het zéker niet voelen. We sluiten ons hart, de motor om emoties op te lossen, af. Het niet toelaten of wegdrukken van emoties, zorgt ervoor dat emoties zelf een plek vinden om te huizen:
– iets op je lever hebben;
– je gal spuwen;
– je poot stijf houden, etc.

Elke vorm waarin jij iets wil hebben wat een ander heeft of kan is een vorm van jaloezie. Je gunt het de ander niet, voelt ‘afgunst’. Het voelt als onmogelijk ruimte in jezelf te vinden voor de ander. En blij zijn is geen optie! Je wordt er eerder boos van!

Wat is jaloezie eigenlijk?

Jaloezie is een emotie die ervoor zorgt dat we anders kijken naar de werkelijkheid. Of zou jaloezie ontstaan, omdát we de werkelijkheid zelf anders zien? Bijvoorbeeld door onszelf groter of kleiner te maken.
In de wereld van jaloezie kunnen we het niet meer zien zoals het ‘werkelijk’ is. We filteren, projecteren en denken zelfs vaak zeker te weten wat en hoe die ander denkt en waarom! We kunnen er bij komische wijze van, zelfs een soort getrainde waarzeggers van worden, herken je dat? Welke vorm je ook herkent. Elke vorm heeft het impact op onze mate van plezier, energie en ons geluksgevoel en dat slaat neer in ons lichaam.
Kortom: jaloezie heeft een negatieve impact op onze vitaliteit!

Hoe om te gaan met jaloezie?

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het met deze tips niet onmogelijk en hebben al veel mensen profijt en verlichting gevoeld door deze tips toe te passen.

Maak het niet persoonlijk, betrek het niet op jezelf

Vanuit de emotie van jaloezie ben je geneigd alles wat je ziet te betrekken op jezelf. Van alles wat je ziet en hoort te denken dat het met jou te maken heeft. Het verrast je misschien, maar het heeft echt minder vaak betrekking op jezelf, dan je zelf denkt.

Jaloezie bij aanzien
Beelden die jaloezie op kunnen roepen

Ben eerlijk, meet met gelijke maatstaven

Herken je dat wanneer de ander het doet of heeft het negatief is, maar wanneer jijzelf hetzelfde doet of hebt je jezelf hoort zeggen dat dit voor jou anders is? “Ja, maar bij mij…” of “Ja, maar bij die ander…” En dan komen onze goede redenen. Nee, meet met gelijke standaarden en leg de verantwoordelijkheid daar waar deze hoort. Ook wanneer dit bij jezelf is.

Stel jezelf de vraag: “
Klopt wat ik denk en voel met de werkelijkheid?”

Onder invloed van emoties worden onze gedachten aangestuurd. Dit gebeurt vaak onbewust, maar stuurt ons wel. Onze gedachten sturen ons gevoel weer aan en zo komen we in een vicieuze cirkel terecht, waarin we zelfs verstrikt kunnen raken. Neem afstand en onderzoek of het echt waar is wat je denkt en voelt. Of is het in je gedachten misschien groter dan het in het echt is? Onderschat de kracht van het on(der)bewuste niet!

Durven kijken naar wat er écht is, is spannend bij de emotie van jaloezie. Want wat als je het verkeerd ziet?
Het letterlijk onder ogen durven zien van wat er speelt en hoe het jou raakt is steeds stap 1.
Je hart zit onder je ogen en het is prima eerst te bekijken wat je toelaat in je hart, maar láát het toe!

Verbaal en non-verbaal

Wanneer we een emotie ervaren die we niet willen voelen, zoals bijvoorbeeld frustratie, verdriet of jaloezie, proberen we die verborgen te houden. We doen dit bijvoorbeeld door te doen alsof het er niet is. We maken ons hart kleiner of sluiten het er zelfs voor af.

Het niet toelaten van wat speelt, van emoties, in ons hart, de plek waar emoties zichzelf op kunnen lossen, kunnen verdwijnen, zorgt ervoor dat we deze emotie elders in ons lichaam opslaan.

Dit zijn de voorbeelden waarop non-verbale aspecten zich verbaal uiten en ze zijn al van oudsher bekend:

  • Iets op je lever hebben
  • Je gal spuwen
  • Je poot stijf houden
  • Van je hart een moordkuil maken
  • Je kaken stijf houden
  • Iets zwaars op de maag hebben

Herken je ze?
Welke uitspraken horen bij jou?
Herken jij jouw patronen waar het gaat om emoties en het liever niet uiten ervan?

Hoe zie jij jezelf? De ander? De wereld?
En is wat jij ziet en denkt 100% waar? Echt 100% waarheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *