Wat is het je waard?

“Wat is het jou waard?” is een veelvuldig gebruikte zin in ons dagelijks taalgebruik, maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? Wat bedoel jij ermee als je deze zin zegt? Heb jij jezelf dat wel eens afgevraagd?

Materiële waarde

Vanuit materialistisch oogpunt bekeken rekenen we de waarde van spullen en zaken om in geld. Er zijn grafieken, tabellen met formules, berekeningen en marktwaarden.  Maar hoe doen we dat met emotionele aspecten? Onze persoonlijke maatstaven? Onze criteria? Hoe berekenen we hier de waarde van? Natuurlijk zijn hier ook tabellen en formules voor te gebruiken, maar ik vraag me af wat maakt dat we die nodig hebben. En begrijp me niet verkeerd, want ook voor mij is jouw emotionele disbalans een aspect waarin ik waarde lever. Daarbij is wat jij me ervoor betaalt een manier voor mij om aan mijn materiële waarde te komen. Zo werkt het dan ook wel weer …

Emotionele waarde

Stress komt voort uit gebrek aan emotionele of anders gezegd gevoelswaarde. Dit kan in de vorm van zingeving zijn, maar ook in de vorm van blijheid, voldoening of een toepasbaarheid die er voor jou persoonlijk toe doet.

Hoe komt het dat je zelf niet meer weet wat ze zijn? En dat je je afvraagt of jij die voor jezelf nodig hebt? Waar ben je het verloren? Of heb je het niet geleerd?

De formules en invulformulieren die professionals gebruiken, dragen zeker bij aan het in kaart brengen van stresspunten en aandachtsgebieden. Ze helpen ons om ons weer te focussen op de aspecten die belangrijk zijn voor ons in ons leven. Die ertoe doen, die waardevol zijn voor ons. We vinden onder begeleiding weer de koers waar ons hart blij van wordt en waarin we weer contact kunnen maken met die dingen in het leven, die het leven ‘waardevol’ voor ons maken. Waar we gelukkig van worden.

En dat is niet wat we als kind leren. Als kind leren we ons aan te passen in plaats van te onderzoeken waar ons hart blij van wordt. Ons brein stuurt ons onbewust aan en heeft de focus vanuit biologisch oogpunt logischerwijs op overleven in plaats van gelukkig leven. We ontdekken niet wat ons leven wérkelijk waardevol maakt en we missen de ruimte onze passie(s) en talenten te ontdekken.

Ontdekken van passies en talenten

Ga de komende paar minuten eens met me mee en benoem of noteer jouw eigen antwoorden bij onderstaande zinnen. 
Waar ik gelukkig van word is…….
In de praktijk / in het dagelijks leven merk ik dat door….
Hierin kan je de onderdelen van je passie ontdekken en passie is wat een onderdeel van vitaliteit!

In de volgende zinnen merk je hoe je passie afgeremd kan worden:

  • Waar ik onrustig van word is / zijn ……
  • In de praktijk/ in het dagelijks leven, merk ik dat door …..

Voor mij geldt dat ik gelukkig word van vrijheid, ruimte, rust, stilte, harmonie, natuur.  En in de praktijk merk ik dat het meest makkelijk op een dag zonder afspraken waarbij in de flow mee kan gaan met wat op mijn pad komt. Associatief de dag doorbrengen door ruimte te bieden aan wat in mij leeft in dat moment. Het komt neer op doen en laten waar ik zin in heb. Herken je dat?

Dromen bedenken en je dromen durven doen!

Denken in mogelijkheden

Waar ik onrustig van word zijn opleggingen, denken in beperkingen, piekeren, onzekerheid, disbalans, drukte, dagen achtereen binnen. En in de praktijk uit zich dat in mijn behoefte aan inkomsten, zekerheid, dagen met afspraken in mijn agenda, duidelijkheid en kaders. Is dit voor jou herkenbaar? Ik was er klaar mee om als het ware “Ja” te zeggen tegen “Hoe het moet” en hiermee steeds “Nee” te zeggen tegen “Hoe Ik (vanuit het Hart en met een hoofdletter) het wil.”

Afgelopen jaar heb ik opnieuw deze elementen onder mijn loep gelegd. Eerlijk gezegd ging dat in eerste instantie niet vanuit eigen keuze. De Corona Crisis hielp een handje door mij even zonder werk en in een totaal andere daginvulling te zetten. Ik stopte als vanzelf met activiteiten die me niets opleverden. Noch financieel, noch emotioneel iets opleverden.

Introverter dan gedacht

In de tijd van stilte werd mijn introverte voorkeur sterker voelbaar dan ooit, ook voor mijn omgeving, voor wie dat voor sommige tóch nog als een verrassing kwam. Ik voelde weer overduidelijk waar mijn hart blij van wordt. En samen met mijn partner ontdekte ik ook wat het mij, wat het ons niet meer waard is om te leven om te werken, maar dat het ons des te meer aan het hart gaat om te werken om te leven!

Meer vitaliteit door flexibiliteit

We ontdekten in een tijd van stilte en crisis wat ons onze gezondheid, vrijheid en flexibiliteit waard is.

Meer vitaliteit door meer tevredenheid, zachtaardigheid, liefdevolle vriendelijkheid en mentale flexibiliteit draagt voor ons bij aan onze gezondheid. Liefde, een lach, voldoening en tevredenheid laten angst verdwijnen en dat is ons heel wat waard.

Wat is het jou waard om met meer geluk, vitaliteit te leven?

NLP Practitioner & vitaliteit

September aanstaande starten we weer met een nieuwe NLP Practitioner opleiding.

“Wat is het jou waard?” om:

  • Met meer flexibiliteit in het leven te staan?
  • Meer innerlijke rust te ervaren?
  • Minder onzekerheid en meer vertrouwen te voelen?
  • Inzicht te krijgen in je eigen onbewuste processen?
  • Anders te leren communiceren, waardoor je meer in verbinding staat met zowel jezelf, de ander als de wereld rondom je?
“Wanneer je de communicatie met jezelf verandert, verandert de wereld om je heen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *