Studiekosten in 2020 aftrekbaar

Zijn studiekosten voor werk ook in 2020 aftrekbaar? Ja, zegt de belastingdienst. Studiekosten zijn ook in 2020 aftrekbaar.

Particulieren die een opleiding of studie voor hun (toekomstig) beroep volgen én waarvoor geen recht op studiefinanciering bestaat, kunnen de kosten hiervan bij hun aangifte inkomstenbelasting aftrekken als scholingsuitgaven. Het gaat dan om college-, cursus- en examengelden en verplichte leerboeken en -materialen. Overige scholingskosten, zoals bijvoorbeeld reis- en verblijfkosten of de kosten van een tablet of een notebook zijn niet aftrekbaar. Lees hier meer over de voorwaarden van de belastingdienst.

Voordeel aftrek studiekosten in 2020

De regeling kent een drempel waardoor cursussen en trainingen met een bedrag minder dan € 250,= niet aftrekbaar zijn. Volgt u echter meerdere beroepsgerichte scholingen, dan is de eerste € 250,= niet aftrekbaar, maar het bedrag daarboven wel (tot maximaal € 15.000).

Verzamel alle opleidingsgerelateerde kosten van dit jaar en tel ze bij elkaar op. Wanneer je een vergoeding van bijvoorbeeld je werkgever krijgt, dan moet je deze van het totaalbedrag aftrekken. Dan trek je het drempelbedrag van € 250,= eraf. Het bedrag dat overblijft, zijn je aftrekbare studiekosten in2020.

Heeft jouw fiscale partner ook studiekosten? Dan maak je dezelfde berekening nog een keer voor je partner.

Het voordeel van de totale aftrek aan studiekosten in 2020 hangt samen met het te betalen belastingtarief. Hogere inkomens hebben zodoende meer profijt van de regeling.

Jonger dan 30?

Ben je jonger dan 30 en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum. De standaardstudieperiode is een periode van maximaal 5 jaar waarin je geen volledige baan kan hebben, omdat je vooral studeert.

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Studeren met belastingvoordeel
Ben jij benieuwd naar je belastingvoordeel op basis van je studiekosten? Wanneer je de NLP Practitioner start voor € 2675,= en in de schaal van 52% belasting valt, heb je maar liefst € 1.261,= euro aan studiekosten die in 2020 aftrekbaar zijn. De drempel is er al vanaf in dit voorbeeld.

Aftrekpost wordt subsidie

Zoals de studiekosten in 2020 aftrekbaar zijn, zal dit naar verwachting verdwijnen als fiscale aftrek per 2021. (Die verwachting was er ook voor 2020, maar dit jaar genieten we er nog van dat studiekosten in 2020 aftrekbaar zijn!)
De fiscale aftrekmogelijkheid zal dan worden vervangen door een subsidie voor de kosten van opleiding of scholing, waarmee werkenden en niet-werkenden hun toegang tot de arbeidsmarkt kunnen verbeteren. Hiervoor stelt de overheid 200 miljoen euro beschikbaar, net zoveel als de kosten van de huidige aftrek.

Verwachting
De omvang van de tegemoetkoming in de scholingskosten zal € 1.000 tot € 2.000 per persoon bedragen. Hierdoor kunnen 100.000 tot 200.000 belangstellenden van de subsidie gebruikmaken.