Meer vitaliteit met NLP

Mijn eerste ervaring van meer vitaliteit met NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, was niet bij een psycholoog in Veghel, maar een klasgenootje op de lagere school. Al had het toen natuurlijk niet die naam en waren hij en ik er ons niet van bewust dat we bezig waren met vitaliteit en NLP (En die mix ligt dichter bij zingeving dan je in eerste instantie misschien zou denken).

Deze jongen zei dat hij kon zien dat ik blij werd als ik mee mocht doen en dat je mensen blij moest maken. Een simpele, snel gemaakte uitspraak, met levensbelangrijke waarheid. Want blij zijn is een onderdeel van levensvreugde en draagt bij aan kwaliteit van leven, aan vitaliteit!

Vitaliteit als passie

Vitaliteit is al jaren een passie van mij en staat voor  mij voor ‘Geen gedoe, maar doen waar je blij van wordt!” Een uitdaging als je veel leuk vindt en vaak twijfelt over wat het meest leuk is. We worden opgevoed dat we ‘moeten kiezen, want je kan het niet allemaal hebben!’ Wat een beperkende gedachte vind ik dat, ja toch?

Hoezo niet? Wat maakt dat we zo denken? Zo doen?

Patronen

Patronen zijn de reden dat we doen wat we doen en daarmee vaak niet doen wat we wel graag zouden willen doen. Ze zijn onze automatismen en voordat we het weten doen we weer wat niet van plan waren. Gedrag waarvan we ons voorgenomen hadden om dat niet meer te doen, anders te doen… Volg je me nog?

afgeleid, weg focus

Patronen kan je zien als onze ‘automatische piloot. We zijn als mens geneigd de patronen van onze ouders en opvoeders over te nemen. Daar is in eerste instantie niets mis mee. Ze functioneren als een voorbeeld en helpen ons daarmee vooruit in ons leven en leren ons op eigen benen te staan. Het is pas in een later stadium, een latere levensfase dat we ontdekken of de ons aangeleerde patronen bij ons passen. Dan pas ontdekken we of ze ons energie geven of eigenlijk meer energie kosten dan ze ons opleveren.

NLP als veranderaar van patronen

Met NLP, Neuro Linguistisch Programmeren, leerde ik patronen te veranderen. Dat waarbij ik me niet lekker voelde nam ik onder de loep. Ik ontdekte dat ik gedrag vertoonde om anderen te plezieren en dat niet elke gedrag dat ik liet zien van nature bij me paste. Ik ging aan de slag met mijn perfectionisme en strengheid die daarin zat. Door het aanpakken van die patronen, werd ik zachter. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen.

Coachen met NLP

Coaching vanuit NLP is een vorm van integrale therapie en als VIV lid, ben ik ook opgenomen in de zorgwijzer. Integrale therapie kan helpen bij het vergroten van je levenskwaliteit en meer vitaliteit. Je kan daarbij denken aan omgaan met chronische pijn of het leren omgaan met beperkende gedachten die zorgen voor cognitieve klachten. Zo heeft het mij enorm geholpen bij mijn chronische vermoeidheidsklachten en continue overprikkeling waarvan ik dacht dat het ‘onzin en aanstellerij’ was. NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, wordt ook ingezet bij psychosociale en psychosomatische aandoeningen. Alsook bij problemen, zoals angsten, stress, depressies, relatieproblemen of onzekerheid. NLP voor meer vitaliteit kan zodoende vanuit verschillende vraagstukken aan bod komen.

NLP en natuurgeneeskunde

Eind jaren ’90 kwam ik in aanraking met natuurgeneeskunde via het gebruik van Kruiden, Bachbloesems, Aromatherapie en Reiki. Het bleek het begin van een inspirerende reis te zijn, waar ik mensen graag in meeneem! Sinds 2004 combineer ik dat met NLP en de lichaamsgerichte benadering via Body & Mind Language. NLP is dus ook een vorm van natuurgeneeskunde en valt binnen de complementaire zorg in de categorie Integrale therapie. Het is gericht op het vergroten van je innerlijke kracht en ook op die manier zorgt voor meer vitaliteit met NLP.

Integrale therapie is een verzamelnaam voor therapieën, behandelmethoden en disciplines met een integrale/geïntegreerde aanpak. Dat wil zeggen dat er aandacht is voor de fysieke, emotionele, mentale en spirituele kant van de mens en het leven. Hieronder valt bijvoorbeeld psychosociale begeleiding, lichaamsgerichte (psycho)therapie of bepaalde natuurgeneeswijzen.

Lees meer over patronen in mijn eerder geschreven blog. Het vertelt hoe ons ‘onderbewustzijn’ het liever bij het oude houdt. Het onbewuste speelt een grote rol in het wel/ niet slagen van patronen doorbreken.

Onbewust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *